Lodewijk Napoleon in Ootmarsum 1809-2009

20-02-2019
Lodewijk Napoleon in Ootmarsum 1809-2009
In maart 1809 maakte Lodewijk Napoleon een reis naar het oosten van het land. Op 9 maart kwam hij in Ootmarsum aan. Op 29 maart 2009 werd het belangrijke bezoek herdacht in Ootmarsum.
Daarbij reden onze rijdende leden Frank oude Hengel en Evelien Ooms mee. Voorzitter Harry Poppink en zijn zoon Matthijs reden mee met een Victoriakoets met twee schimmels ervoor. In totaal waren er ongeveer zestig ruiters die om 11.30 uur, na het nuttigen van de lunch, gingen opzadelen en losrijden. Rond 12.30 uur vertrok de groep richting Ootmarsum. Na een korte rit sloten er ook nog eens vijftien koetsen aan. Tegen 13.00 uur kwam de groep aan bij hotel/restaurant de Wyllandrie op de Kuiperberg, net buiten Ootmarsum, waar Napoleon en zijn gevolg in de koetsen stapten.
Om 13.30 uur vertrok de groep naar het centrum van Ootmarsum met de harmonie- en drumband van Ootmarsum voor zich. Na een mooie afdaling van de Kuiperberg volgde een tocht door de nostalgische straten van het centrum van Ootmarsum. Er werden drie stops gehouden, waarbij Napoleon toespraken hield en optredens van onder andere de boerendansers bewonderde. Bij de derde stop stapten Napoleon en zijn gevolg uit bij de kerk en gingen de ruiters en koetsen weer huiswaarts. Rond 17.00 uur kwamen ze allemaal nog even bij elkaar om na te praten onder het genot van een kop soep en een drankje. Het was een gezellige dag waarbij alles goed verliep. ‘Voor herhaling vatbaar,' aldus Frank oude Hengel.